Long hair, bill.

Udvikling til voksenpels – langhårshund

 

Alle der har haft en langhårshvalp har oplevet ”pelsskiftet”, hvor filtrer nærmest opstår af sig selv i nattens mørke.
Men rent faktisk skiftes der ikke pels.
Dermatologisk sker følgende med pelsen på en langhårshund (hvilket er forskelligt fra en korthårshund eller jagthund):

BEH105

Alle hvalpe fødes med hårsække, hvor der i hver sæk kun er eet hår (kaldet primært hår). Underulden er ikke udviklet og hvalpepelsen er derfor lettere at ordne.

Ved ”pelsskiftet”, som sker meget forskelligt fra hund til hund – mellem ca. 8 måneder og op til 18 måneder – sker der en udvikling i de eksisterende hårsække.
Det primære hår begynder at vokse til den lange pels vi kender.

Men i samme hårsæk kommer nu omkring 6 – 8 nye hår frem. De er ikke helt så lange som det primære hår, men har alligevel en vis længde. De kaldes sekundære hår. De ligger langs med det primære hår og er som sagt lidt kortere.

Disse sekundære hår er ikke så kraftige som det primære hår, og man skal passe på ikke at ødelægge eller knække dem, da pelsen ellers vil virke tynd og klasker sammen, og pelsen kan blive svær at holde.

De korteste af de nye sekundære hår bliver det vi kalder uldhårene. De ligger tæt på huden og virker som beskyttelse af huden med hensyn til kulde, varme, parasitter m.m.

Under hele denne proces med at ændre indholdet i hårsækkene, og hvor de nye hår vokser frem, vil disse mange nye hår have forskellig længde og ikke være færdigudviklede endnu. Derfor er de sarte og filtrer let sammen, hvilket er baggrunden for den besværlige tid hvor pelsen synes umulig at holde.

Når udviklingen er overstået, bliver det normalt lettere at holde pelsen. Hårene er blevet kraftigere og de sekundære hår er kommet under kontrol.
Det er hele denne proces vi kalder for ”pelsskiftet”.

Mennesker har ca. 300 hårsække med eet primært hår på hver cm2. En langhårshund har ca. 10.000 hårsække med de ovennævnte hår på hver cm2.

Info: Iv San Bernard – Technical Institut

Hvad gør du så ????

Vi har lavet en “uld og filter” behandling med produkter, der hjælper med få styr på ulden og komme af med filtrene.

Efter de 4 vask og pelspleje med børste, kam og carde, er der et godt grundlag for at komme fint gennem de besværlige måneder.

Læs om Uld og filter behandling her:    BEH105

Beskrivelse og vejledning her:              BEH105-vejledning