Hvorfor spørger vi om vi skal vaske eller ikke vaske vores kæledyr?

Hvorfor er der stadig så mange, der tror det er bedre ikke at vaske kæledyrene?

Hårene (eller pelsen) på hunde og katte beskytter og isolerer deres kroppe, og hjælper med at holde deres kropstemperatur.

En sund pels beskytter kroppen mod varmetab og utøj. Pelsen fungerer også som beskyttelse mod ultraviolet lys, varme, kulde, fugtighed og alle eksterne påvirkninger.

Så grundlæggende: En sund pels – i forhold til hundens type (se senere indlæg) – holder dyret sundt.

Hver pelstype har grundlæggende deres egne behov..

Pelsen beskytter Cutis (hudlaget). Mange essentielle metaboliske aktiviteter sker i huden som eks. frigivelsen af hormoner (østrogen og androgen). Hudens immunsystem er eet af de vigtigste immunforsvar mod microorganismer, allergener og parasitter.

Hudens talgkirtler producerer et beskyttende lag, der spiller en fundamental rolle som en fysisk og kemisk barriere med substancer der bruges til hudens forsvar. Det kaldes ”superficial hydrolipidic layer” og består af væsker fra nedbrydningen af det forhornede lag af Keratin, der sammen med talgkirtlerne giver en bedre antibakteriel beskyttelse.

Hudens PH-værdi (på en sund hund) går fra 5,9 til 6,9 hvor trædepuderne går fra 7,1 til 7,4. Man skal vide at en lavere PH-værdi (lettere syrlig) giver højere bakteriel bekæmpelse.

Flere vigtige fakta – på vej mod et sundt kæledyr:

Plejeprodukter er meget vigtige.

Til professionel brug er der brug for en PH-værdi omkring 6,5. En Shampoo kan simpelthen rense og tilføre produkter, der trænger ned i immunsystemet (hudlaget) for at opnå en bestemt effekt eller udfylde et behov.

Shampoo åbner hudcellerne.

Men hvad der er virkelig vigtigt er Conditioner/Balsam!!

Du må aldrig give din hund et bad med Shampoo uden også at bruge en specielt udviklet Conditioner til de forskellige pelstyper: kort, medium, lang, junior/hvalp. Conditioner lukker hudceller og hårstrå igen.

Plejeprodukter og vand renser for snavs, hudrester samt uønskede substancer.

Hver type har sine egne behov. Eks. Labrador er en type der arbejder i vand, hvorfor den har brug for mere fedt (olie) end andre typer. Disse olier gives sammen med den korrekte Conditioner.

Vi kan bade som ”vedligeholdelse”, for skønhed eller som en dermatologisk behandling.

God pleje med gode produkter samt god veterinær behandling kolliderer ikke med hinanden, men arbejder fint sammen om sundheden.

Brug ALDRIG produkter til mennesker – og vask ALDRIG med Shampoo uden at bruge Conditioner.

Det er 2 forskellige funktioner der er nødvendige og som ikke kan gøres samtidigt – Shampoo åbner hudcellerne og hårstråene og renser for snavs og fedt/olie. Conditioner lukker disse igen og hjælper opstart af det nødvendige hudfedt.

Normalt skal en hund vaskes én gang hver måned (vedligeholdelse), da det er den cyklus hvor huden fornyr sig selv fuldstændigt.

Dette kan være anderledes hvis eks. dyret lever et byliv eller har brug for hudbehandling – eks. en dybere SPA-behandling.

Vi må aldrig glemme at for 300 år siden døde folk på grund af dårlig hygiejne. Sørg altid for en god hygiejne for at holde dit kæledyr sundt.

Dette er Iv San Bernard’s forslag til din bedste vens ”Wellness” og for at leve sammen i harmoni!

Monique Van De Ven

Iv San Bernard – teknisk institut