Dermatologi (hud og pels) for vore hunde

Vi vil fortælle lidt om dermatologien for vores hunde, så man kender sammenhængen.

Alle hunderacer er født med hårsække med eet hår som kaldes primært hår. Når hvalpen bliver omkring 6 – 8 mdr. udvikles voksenpelsen. Dette er ikke et pelsskifte, men hårsækkene der ændres. Det primære hår vokser videre til den længde som racen genetisk har, og samtidigt udvikles en del sekundære hår i samme hårsæk. Det er forskelligt fra race til race (og genetisk i en race) – men fra 3 – 12 sekundære hår i en hårsæk. Samtidigt sker der ændringer i hudlaget og der vil efter udvikling til voksenpels være 3 typer hud og pels.

Korthårede racer:

Korthårede racer, hvor der kun er få sekundære hår. Hver hårsæk har en kraftigere muskel der lægger hårene ned mod huden som beskyttelse. Dette kan man mærke hvis man bevæger hånden mod hårene.

Der må aldrig arbejdes mod hårene på en korthårshund, da det kan ødelægge musklen, og der kan opstå betændelse i hårsækkene. Talgkirtlerne producerer 30 % mere fedt, og sammen med hårene der er lagt ned, giver det huden beskyttelsen. Korthårede hunde har op til 20.000 hårsække pr. cm2.

Korthårede racer vaskes i shampoo og conditioner der bl.a. hjælper hudens kraftigere fedtlag.

Se forslag til pleje her:     Kort pels

Kort pels

Mellempelsede racer:

Mellem (eller normal) – pelsede racer som jagthunde, de fleste Terriere m.m. får nu hårsække med stadig eet primært hår, men får nu mange (op til 12) sekundære hår i samme hårsæk.

Denne pels giver dem beskyttelse som eks. Vandhunde og jagthunde har brug for. Disse racer har 10- 15.000 hårsække pr. cm2.

Mellempelsede racer vaskes i shampoo og conditioner , der hjælper de mange sekundære hår med den bedste pleje.

Se forslag til pleje her:    mellem pels

Medium pels

Langpelsede racer:

Og så er der vores langhårede hunde. Her vokser det primære hår efterhånden til den fulde længde som racen genetisk har. Samtidigt får hårsækkene omkring 6 – 8 sekundære hår. Det er disse hår der virker som underuld (der er ikke specielle underuldshår i hunderacerne). Langhårede racer har også 10- 15.000 hårsække pr. cm2.

Under udviklingen af voksenpelsen (der er altså ikke tale om at skifte pels), vil disse sekundære hår vokse frem efterhånden og har forskellig længde. De filtrer derfor lettere ind i hinanden.

De sekundære hår ligger langs med det primære hår, men er kortere og finere.
Og det er her de fleste oplever at filtre opstår i nattens mørke.

At komme igennem denne tid kræver produkter der kan hjælpe med fugtighed samt proteiner og mineraler til den nye hud og pels. Desuden værktøj og teknik til at ordne pelsen.

Man kan klippe pelsen når man ønsker det, men de sekundære hår er der jo stadig, og de vil kunne filtre sammen.

Langhårede racer har 10 – 15.000 hårsække pr. cm2.

Se forslag til pleje her:    lang pels

Lang pels

Et par vigtige ting omkring pleje af hud og pels:

Huden og pelsen er hundens forsvar mod udefra kommende påvirkninger og angreb. Og her er pelsen hudens beskyttelse. Pelsen skal derfor have en vis længde for at kunne give denne beskyttelse, og bør ikke være kortere end 4-5 cm. på mellem- og langpelsede racer.

Faktisk bruges ca. 30 % af de proteiner hunden indtager til hud og pels.

Man skal altid vaske med shampoo og conditioner/balsam (vask med conditioner alene kan også bruges).

Shampooens virkning er at rense hudlaget for snavs, bakterier samt gamle hudrester (bl.a. keratin der afstødes). Samtidigt renses de enkelte hår og hårstråene åbnes. Hudens og hårenes fedtlag bliver reduceret under rensningen.

Conditioner skal tilføre ny fugt til hud og pels. Der tilføres de nødvendige proteiner og mineraler til huden for at styrke immunforsvaret og hudens fedtlag skal startes op igen. Hårstråene tilføres fugt m.m. og lukkes igen.

Uden Conditioner efter shampoo vil huden mangle fedt (samt proteiner m.m.), og talgkirtlerne (Sebaceus Gland) kommer på overarbejde. Det kan efterhånden medføre ubalance i hudens systemer, og føre til hud- eller hårsækbetændelse (Dermatitis).

Vask med shampoo i ca 5 minutter – skyl ud og tilfør conditioner igen i ca. 5 minutter og skyl ud igen. Hud og pels har nu optaget det der er brug for, og det giver ikke ekstra at lade noget sidde i pelsen. De 2 processer kan ikke gøres samtidigt (shampoo renser og conditioner bygger op igen), så 2 in 1 shampoo og conditioner kan ikke bruges til pleje.

Dette er den korte beskrivelse af dermatologien for vore hunde.

Spørg endelig.